Tørr hud kan både føles ubehagelig, og se sjenerende ut. Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med! Ta grep nå, før vinteren kommer for fullt, så unngår du tørr, kløende og flassende hud.

Tørr hud kjennetegnes av en hudoverflate som føles ru og stram, har en rød eller grålig farge, og huden kan flasse og også raskt bli sår og irritert.

Når huden blir tørr svekkes hudbarrieren, som blant annet skal beskytte huden fra ytre påvirkninger og sørge for at fukt ikke fordamper fra huden. Huden blir da mer mottakelig for irritanter utenfra, som igjen kan forårsake irritasjon, sår og kløe. For de som lider av eksem og psoriasis kan tørr hud også lede til utbrudd.

Årsaker til tørr hud

Den naturlige talgproduksjonen, altså produksjonen av fettstoffer i huden, avtar med alderen. Derfor er det også veldig vanlig at eldre sliter med tørr hud. Men også andre faktorer kan forårsake problemet:

  • Hyppig kontakt med såpe og vann
  • Vinterkulde
  • Tørr innneluft
  • Sol

Har man problemer med tørr hud er det derfor lurt å være bevisst på de mulige årsakene, og ta grep som bidrar til å beskytte huden mot disse.

Spesielt er det 3 grep som effektivt vil motvirke tørr hud.

1. Smør, smør, smør

Først og fremst handler tørr hud om en svekket barriere. Det vil si at huden trenger hjelp til å bygge denne opp igjen. Fuktighetskrem med mykgjørende ingredienser og høyt fettinnhold vil bidra til nettopp dette. Det finnes mange ulike typer kremer, og det viktigste er at du liker den du bruker, slik at det er sannsynlig at du faktisk vil gjennomføre smøringen.

Opplever du svært tørr hud, eller hud som flasser, vil fuktighetskrem med karbamid være gunstig, som Canoderm eller Carbaderm. Karbamid mykgjør en tørr og hard hudoverflate, og er svært godt dokumentert mot tørr hud. Vær oppmerksom på at karbaderm kan svi på sår hud. Er huden veldig sår eller følsom, vil krem uten karbamid være et bedre alternativ.

2. Velg pleiende dusjsåpe

Mange er flinke til å smøre huden hver dag, men glemmer å tilpasse en annen viktig bidragsyter til tørr hud, nemlig dusjsåpen. Mange såper inneholder vaskestoffer som tørker ut huden, og dermed bidrar til at problemet øker. Varmt vann kan i seg selv virke uttørrende, så bruk av riktig dusjsåpe kan ha mye å si for hudbarrieren.

Et enkelt grep er å bytte ut dusjsåpen med en dusjolje, eller en dusjsåpe tilpasset en tørr og svekket hud. I disse brukes vaskestoffer som er milde mot huden, samtidig som gode, mykgjørende ingredienser styrker hudbarrieren. Kombinert med jevnlig smøring av huden er dette et grep som vil kunne gi meget god effekt mot tørr hud.

Dette er eksempler på gode dusjsåper eller oljer, som er godt egnet til tørr hud:

3. Skrubb vekk det tørre

Har du en tørr hudoverflate vil det være et lag av døde hudceller på hudoverflaten din. Noen kan også se det ved at huden har en ekstra hvit eller grålig farge, eller at huden flasser.

Dette laget med dødehudceller ligger i veien hvis god fuktighetskrem skal komme til og bidra til en mykrere og bedre fuktet hud. Å skrubbe bort døde hudceller er derfor et undervurdert og veldig effektivt triks for å få raskere bedring av tørr hud.

Ha skrubben i dusjen og gjør det til en rutine å skrubbe huden ca 2 ganger i uken. Du kommer til å merke stor forskjell!

Huskeliste for deg med tørr hud:

  • Beskytt huden mot vinterkulde (bruk skjerf over ansikt og vanter på hendene)
  • Bruk en dusjolje eller en dusjsåpe tilpasset tørr og svekket hud
  • Skrubb huden med jevne mellomrom, gjerne 2 ganger i uken
  • Bruk en fuktighetskrem tilpasset tørr hud morgen og kveld, og gjerne etter dusj/bad.
  • Unngå å klø på tørr hud. Et godt tips er å klø med en fuktgivende stift i stedet for med skarpe negler, da smøres huden samtidig, i stedet for at det skapes sår og ubehag.