Tarmbakterier er det nye «hotte» tema innen forskningen. Et svært spennende felt som allerede har gitt mye ny kunnskap. Men la oss dra det lenger. Det er mange områder i kroppen som har sin egen bakterieflora og som er avhengig av at den er i balanse. Og hvis du plutselig blir bevisst noen av disse områdene, er det antagelig fordi noe er galt.

La oss snakke om kvinners underliv og bakteriefloraen i skjeden som ikke er noe man typisk tenker over fra dag til dag. Helt til du får en soppinfeksjon. Og deretter enda en soppinfeksjon. Og enda en.
Nesten tre av fire kvinner opplever å få en soppinfeksjon i løpet av livet. Og halvparten av dem igjen får gjentagende infeksjoner. Bakteriell vaginose er også linket til en ubalanse i bakteriefloraen, men skiller seg fra soppinfeksjon ved andre typer symptomer som f.eks illeluktende lukt.

Så hva kan man gjøre for å opprettholde en god bakterieflora i underlivet?

Riktig pleie av underlivet er et viktig grep og kan faktisk bidra til at man kan unngå både soppinfeksjon og bakteriell vaginose. Så hovedoppskriften på pleie, hva er det? Gjøre så lite som mulig. Hyppig vask med såpe er noe av det verste man kan gjøre og forstyrrer den naturlige balansen. Skjeden er nemlig selvrensende og har en naturlig regulering av «gode» og «onde» bakterier. Blir denne forstyrret kan man få en overvekt av gjærsoppen som forårsaker soppinfeksjon og bakteriene som gir bakteriell vaginose. Vask derfor underlivet med lunket vann. Ønsker du å bruke en underlivsåpe anbefaler vi en med riktig sammensetning.

Opplever du ubalanse i bakteriefloraen kan du forsøke å tilføre probiotika lokalt i skjeden. Dette fremmer vekst av de «gode» bakteriene og vil kunne bidra med å gjenopprette den naturlige balansen.

Dropp yogatightsen! Syntetisk materiale og trange klær er lite gunstig. Gjærsoppen elsker varme, trange og mørke omgivelser så skift klær etter trening. Hold underlivet tørt, rent og stol på de selvrensende egenskapene!