Sommeren er høysesong for skrubbsår og småskader hos både voksne og barn. Det er ofte helt uproblematiske skader, men dersom man ikke renser og behandler såret godt nok øker risikoen for infeksjon. Her er våre råd til hva du bør gjøre.

1. Sårrens

Vask hendene før man begynner sårstellet. Skyll såret med rent vann fra springen eller bruk pyrisept/klorheksidin. Dersom det sitter partikler og smuss i såret, må de fjernes så godt det lar seg gjøre. Litt skrubbing med sårrens på en tupfer fjerner effektivt små partikler og bruk en pinsett dersom noe sitter fast og ikke lar seg skylle bort.

2. Sårsalve

Etter såret er renset bør man påføre en antiseptisk sårsalve som hemmer bakterievekst og dermed reduserer risikoen for infeksjon. Antiseptisk sårsalve dreper eller hemmer bakterier og andre mikroorganismer på kroppens overflate. Et antiseptisk middel brukes til å forebygge at en infeksjon oppstår i såret.

3. Plaster

Hvilket plaster som er best egnet avhenger av hvordan såret er. Det er mye å velge i, men under følger noen rettesnorer.

Små sår og rifter

Overfladiske sår som små sår og rifter kjennetegnes ved at det bare er overhuden som er skadet. Da holder det med et enkelt plaster som gjerne slipper inn litt luft.

Skrubbsår

Et skrubbsår trenger et plaster med en sårpute som dekker hele såroverflaten, heller for stort enn for lite! Alternativt kan man bruke et kompress og bruke en hudvennlig tape rundt for å feste.

Væskende sår

Et væskende sår trenger en tykk sårpute som absorberer blod og sårvæske. Dette gjør at sårtilhelingen blir bedre og at såret gror raskere.

Dype sår og kutt

Dype, sprikende sår og kutt krever strips som fester sårkantene sammen før man legger på et vanlig plaster.

Sår på bevegelige ledd

Sår på fingre, albuer og knær krever mer fleksibilitet av selve plasteret siden dette er bevegelige ledd og det er vanskeligere å få dem til å sitte godt. Velg elastiske plaster med gode festeegenskaper for denne type sår.

Sår og vann

Dersom såret skal være mye i vann bør du velge et vanntett plaster.