Akne kan være en stor plage for de som får det. Men heldigvis finnes råd som hjelper!

Kviser og akne er noe de aller fleste opplever i løpet av livet. I hovedsak i ungdomsårene, men mange også som voksne. For noen er plagene så sjenerende at det påvirker livskvaliteten. Da er det viktig å få råd fra fagpersoner og helsepersonell, slik at man får god hjelp. For det er faktisk så god hjelp å få at ingen egentlig skal behøve å slite med akneplager.

Hva er kviser og akne?

En kvise er en betennelse i talgkjertelen, og skyldes i hovedsak en tett pore forårsaket av blant annet døde hudceller og talg. Akne er en fellesbetegnelse for ulike grader av uren hud, og brukes om alt fra komedoner, også kalt sorte prikker, til kviser og mer alvorlig aknetilstander. Hudsykdommen kan altså ha ulike alvorlighetsgrader, fra små og få plager, til kraftige utbrudd med store og dype kviser, som både kan føles vonde og som utseendemessig kan føles veldig sjenerende.

Årsaker til akne

Veldig mange opplever å få kviser i ungdomsårene, og de fleste er kvitt problemene ved 25-års alder. Noen plages riktignok mer enn andre, og må få medisinsk behandling for å bli kvitt plagene. Noen kan også oppleve å gå hele ungdomstiden uten kviser, for så å få utbrudd i 40-årene.

Hvorfor noen plages mer med kviser og uren hud enn andre, kan skyldes flere ting. Hormoner og arvelige faktorer spiller inn, men også medisiner kan påvirke, samt fet kosmetikk og hudpleie, som tetter porene. Nyere forskning viser også at sukker kan ha en negativ påvirkning på uren hud. Å teste et kosthold uten raske karbohydrater (godteri, brus, potetgull) kan derfor også være et mulig tiltak, for å se om det hjelper.

Hvorfor feil hudpleie og sminke kan gjøre det verre

En kvise oppstår ved at en talgkjertel tettes av blant annet svette, talg og døde hudceller. Når poren tettes skapes det et godt vekstmiljø for aknebakterien (Propionibacterium acnes), og når det så dannes en betennelse, så oppstår kvisen. Å unngå tette porer er derfor viktig for å forebygge uren hud. Bruker man kremer eller sminke som er okkluderende, altså at det dannes en tett hinne på huden, vil dette også bidra til at det utvikles urenheter og kviser. Riktig valg av hudpleie og sminke kan derfor ha stor betydning.

Hva bør du gjøre?

Fordi feil bruk av kosmetikk og sminke både kan forårsake og forverre akneplager, er det viktig å ha kunnskap om hva man bør og ikke bør bruke. Fete kremer, eller produkter som er veldig uttørrende bør unngås. Fete kremer eller kosmetikk kan tette porer og dermed skape et godt vekstmiljø for aknebakterien, mens uttørrende produkter vil kunne tørke ut huden i så stor grad at huden begynner å produsere mer fett (talg) for å kompensere for tørrheten.

Velg derfor produkter tilpasset fet og uren hud, som inneholder ingredienser som motvirker utviklingen av kviser og urenheter, som for eksempel salisylsyre, og som samtidig hjelper huden med å opprettholde fuktbalansen. Bruker du sminke vil mineralsminke være et godt alternativ, da denne ikke tetter porene.

Fordi det er så viktig å unngå at porene tilstoppes er det også et godt råd å eksfoliere huden jevnlig. Gjerne et par ganger i uken. En peeling (eksfoliering) fjerner døde hudceller fra hudoverflaten og stimulerer huden til å produsere nye, friske celler. En peeling som inneholder salisylsyre vil være et godt alternativ da denne, i tillegg til å eksfoliere, også motvirker bakterievekst og talgproduksjon. En fantastisk ingrediens mot uren hud.

Legemiddelbehandling mot akne og kviser

Har du prøvd hudpleieprodukter med aktive ingredienser mot akne, og ikke opplevd effekt, kan det være aktuelt å prøve et reseptfritt legemiddel mot akne, som for eksempel Basiron.

Basiron er et legemiddel som dreper kvisebakterier og åpner tette porer ved hjelp av benzoylperoksid. Legemiddelet passer for mild til moderat akne, og behandlingen bør vare i minimum 4 uker for å få maksimal effekt.

Har ikke heller dette effekt kan det være aktuelt å snakke med lege for å få råd om eventuell reseptbelagt legemiddelbehandling. Det finnes ulike legemidler til behandling av akne, både i krem- og tablettform, avhengig av tilstand, som er veldig effektive.

Slik bygger du hudpleierutinen din

Mange har prøvd mye for å bli kvitt urenheter, men oppnår ikke de resultatene de ønsker. Sannheten er at mye ligger i innsatsen, og riktig valg av produkter. Gode rutiner for daglig pleie av huden er vesentlig for å holde huden sunn og fri for urenheter. Det krever innsats, men vil gi svært god effekt. Er du nøye med rutinene, og får gode råd slik at du velger produkter som er effektive mot fet og uren hud, så vil du garantert se effekt.

Daglig rutine

1. Rens huden morgen og kveld med en rens tilpasset fet og uren hud. Pass på å rense nøye, slik at du får bort alt av smuss, talg og eventuelt sminkerester. Bruker du mye sminke, kan det være lurt å rense to ganger for å sikre at alt fjernes.

2. Eksfolier huden to kvelder i uken for å fjerne døde hudceller og bidra til at porene ikke tilstoppes. Har du en betent hud må du være forsiktig og velge en peeling uten korn, så du ikke forverrer plagene.

3. Et serum gir huden en ekstra boost av aktive ingredienser og kan være gull verdt i bekjempelsen av urenheter. Det er dette produktet som virkelig kan gjøre en stor forskjell. Bruk derfor serum under dag- og/eller nattkremen hver dag. Velg et serum med ingredienser som motvirker opphopning av døde hudceller og hemmer talgproduksjonen, som salisylsyre eller azelainsyre. Er du tørr i huden i tillegg til å ha urenheter er det viktig å tilføre nok fukt. Bruk gjerne da et lett fuktserum på dagtid, under dagkrem for å få opp fuktnivået.

4. En fuktighetskrem fukter og beskytter huden. Vær bevisst på ikke å velge en krem som er for fet, og som bidrar til å tette porene. Velg en lett dagkrem utviklet for uren hud, som er vannbasert og som gir huden masse fukt.

Er du usikker på hva huden din trenger, eller hvilke produkter du bør bruke? Ta kontakt med vår hudpleier på kundeservice@lynxapotek.no, eller vår LiveChat, så gir hun deg råd og veiledning.