Et godt fuktet hud er viktig for alle. Og trenger du en skikkelig fuktboost er hyaluronsyre en ingrediens å se etter.

De aller fleste opplever tørrhet i ansiktet i løpet av livet. Både livsstil, årstid og helsemessige årsaker har innvirkning på hudens fuktnivå. Fordi huden blir mindre og mindre flink til å holde på huden jo eldre vi blir, er fuktpleie også en viktig del av hudpleie mot aldringstegn. En tørr hud vil både oppleves og se mer rynkete ut, og linjer blir mer fremtredende.

En ingrediens vi finner i enormt mange fuktprodukter er hyaluronsyre. Det skyldes dens fantastiske evne til å binde fuktighet. Hyaluronsyremolekylet finnes naturlig i huden, og er en godt tolerert ingrediens.

Ulike former

Hyaluronsyre finnes både i stormolekylær og småmolekylær form. Den stormolekylære virker på hudens overflate og sikrer fukttilførsel på hudbarrieren, slik at den holdes inntakt. En sunn hudbarriere er viktig fordi det blant annet sikrer at huden klarer å holde på fuktighet. Den småmolekyære hyaluronsyren trekker lenger ned i huden og bidrar til at huden fylles ut og «plumpes». Begge er altså gode alternativer for en hud som trenger fukt, og ikke minst nyttige hvis man ønsker å jobbe mot linjer og rynker.

Fukt på flere nivåer

Hyaluronsyre finnes både som stormolekylær og småmolekylær form. Den stormolekylære jobber i det øverste laget av huden, der det finder fukt og på den måten styrker hudbarrieren. En sunn hudbarriere er også viktig for fuktnivået i huden, fordi den sørger for at fukt ikke fordamper. De såmolekylære hyaluronsyren trenger dypere ned i huden og fyller opp og «plumer» huden. Begge er derfor aktuelle å bruke både i ren fuktpleie og i anti aldringspleie.

Hyaluronsyre for alle

Fordi fukt er viktig for alle, finner man hyaluronsyre i en stor mengde ulike produkter, i alt fra renser, og masker til dagkremer og øyekremer. Spesielt mye brukt er den selvsagt i produkter som skal gi fukt, og i produkter som jobber mot aldringstegn.

Har du en tørr eller fuktfattig hud, kan for eksempel et fuktserum med hyaluronsyre gjøre underverker. Det brukes etter rens, før fuktighetskrem, og gir en ekstra dose fukt til huden. Et fuktserum kan kombineres med de aller fleste andre produkter. Det finnes også gode ansiktsmasker med hyaluronsyre som gir umiddelbar effekt, og som føles herlig på en tørr hudoverflate.