Det er vi helt overbevist om. Her får du våre beste råd for å motvirke og forebygge kviser og urenheter.

De aller fleste av oss har i større eller mindre grad opplevd uren hud og kviser. Mange får problemer i ungdomsårene, mens andre går gjennom ungdsomtiden med glatt og fin hud, for å så å få kviser i voksen alder.

Årakene til kviser kan være flere. Veldig ofte er det hormonelt betinget, andre årsaker kan være genetikk, feil bruk av hudpleieprodukter og makeup, og det er også diskusjoner om et kosthold med mye raske karbohydrater kan spille inn. Uansett er det hjelp å få.

Hva kan du gjøre?

Veldig mange går unødig lenge med plager. For noen er problemene så store at det påvirker det sosiale livet i stor grad. Det er også mange som føler på stor frustrasjon selv om de bare har noen få kviser. Da er det viktig å ta tak.

Har du små plager, som noen urenheter og kviser i T-sonen eller en kvise innimellom, vil riktig bruk av hudpleieprodukter kunne gi fantastiske resultater. Riktig produkter med aktive ingredienser som er dokumentert å hjelpe har stor effekt. men det krever også at du gjør en innsats og følger hudpleieregimet hver eneste dag. Det er også viktig å være tålmodig. Det tar ca. 28 dager for huden å fornye seg, så det kan ta ca. 4-6 uker før de ordentlig gode resultatene kommer.

Har du imidlertid større plager med store områder med kviser kan det være at du trenger hjelp av legemidler for å bli bedre. Det er viktig å gå tidlig nok til lege for å unngå at kvisene lager arr som er vanskelige å bli kvitt. Det finnes flere ulike behandlinger som har svært god effekt. Begynn gjerne med Basiron, et reseptfritt legemiddel. Blir du ikke bedre av dette, kan du oppsøke fastlegen for videre hjelp og råd.

Slik bygger du en hudpleierutine for å bli kvitt kviser

Uansett omfang av kviser er riktig bruk av hudpleieprodukter viktig. Følger du disse rådene og er flink til å følge rutinen hver eneste dag, så vil det gi resultater.

Rens

Som i alle hudpleierutiner er det vesentlig å rense huden godt morgen og kveld. Fordi uren hud blant annet oppstår ved at porene tettes, så må smuss, talg, svette, makeup og døde hudceller bort fra hudoverflaten. Dette er også viktig for at de produktene du påfører etterpå skal komme godt nok til.

Velg en rens som er tilpasset fet og uren hud. Da brukes det rensemidler som er gunstige for å fjerne fett og talg, ofte er de basert på AHA- eller BHA-syrer, som også har en lett eksfolierende effekt.

Eksfoliering

Fordi en kvise trenger et lukket miljø for å eksistere, liker den at poren tettes. For å unngå kviser må vi derfor passe på at porer ikke tettes, og at eksfoliering av huden skjer med jevne mellomrom. Det finnes flere ulike peelinger som kan benyttes, både med og uten korn. men for en betent hud med kviser kan en grov skrubb irritere. Vi anbefaler derfor at du da bruker BHA-syre (salisylsyre) fremfor korn. Medik8 Blemish Control Pads er et veldig godt alternativ. Disse kan brukes hver kveld, og skal strykes over utsatte områder, uten å skylles av. Veldig skånsomt, enkelt og effektivt.

Serum

Veldig mange tenker at det holder med rens og krem i hudpleierutinen. Men har man et problem man ønsker å gjøre noe med, som for eksempel kviser, så er det i serumet du virkelig får de effektive ingrediensene i høy konsentrasjon.

Det er 2 typer serum du bør bruke for å bekjempe uren hud. Ett aktivt serum med ingredienser som motvirker urenheter (som salisylsyre, azelainsyre eller retinol) og ett serum som tilfører masse fukt. Aktive ingredienser mot urenheter motvirker alle stegene i utviklingen av en kvise og er svært effektive. Men de har også en tendens til å tørke ut huden, og en dehydrert hud vil stimulere til produksjon av talg, og dermed sette i gang en ond sirkel som vil kunne resultere i mer kviser. Fukt er derfor også viktig å prioritere! Vi anbefaler et serum mot urenheter på kvelden, og et fuktserum på dagtid.

Her har vi anbefalt serumet Medik8 Crystal Retinal 1 til kveldstid. Dette serumet inneholder retinol og kan også brukes på ung hud. Har du en voksen og mer robust hud kan du i stedet velge Crystal Retinal 3 eller 6, som har høyere konsentrasjon av retinol.

Fuktighetskrem

Fuktighetskrem bør brukes etter serum hver morgen og kveld. En fuktighetskrem har som hovedoppgave å fukte og beskytte huden på dagtid, og fukte og regenerere huden på natten. Det som er avgjørende når det gjelder krem er at du velger en lett krem som ikke tetter porene. Selv om huden føles tørr er det viktig å ikke las seg friste til å velge en fet krem. Da må heller fukttilførselen økes gjennom serum.

Husk at du alltid må bruke solkrem på dagtid hvis du bruker AHA-, BHA-syrer, eller retinol, fordi disse ingrediensene kan gjøre deg mye mer utsatt for pigmentering og andre solskader. Velg en solkrem utviklet for uren hud, som ikke tetter porene, og som har høy solfaktor, SPF 30 eller 50.

Er du usikker på hva du bør velge? Spør vår hudpleier på kundeservice@lynxapotek.no eller skriv til oss på vår LiveChat.