Barnas hud er ekstra sart. Vær derfor nøye med å ta vare på barnas hud i perioder med mye håndvask.

Med stort fokus på smitte, vaskes det hender hyppig både hjemme, på skole og i barnehage, og hendene utsettes i mye større grad for uttørring enn de vanligvis gjør. Det kan gi både såre og ømme hender, og eksem. Selv om du ikke får kontrollert rutinene i barnehagen eller på skolen, så er det også viktig den jobben som gjøres hjemme. Her får du råd om hvordan du kan holde barnehendene myke og gode, tross mye håndvask.

Vask riktig

All vask med vann vil i utgangspunktet kunne tørke ut huden. Ekstra uttørrende er det hvis vannet er for varmt. Pass derfor på at hendene vaskes i lunkent vann.

Valg av såpe er også viktig for å opprettholde en sunn hud. Såpe inneholder vaskestoffer som bidrar til å fjerne det naturlige lipidlaget (fettlaget) på huden, som er viktig for å holde hudbarrieren intakt. En mild såpe inneholder vaskestoffer som ikke belaster huden i like stor grad. Er huden ekstra tørr kan en vaskeolje være gunstig, da den i tillegg til å vaske rent, også etterlater en lett film på huden, som bidrar til å styrke barrieren.

Vi anbefaler Bioderma ATODERM Gel Douche eller Bioderma ATODERM Huile de douche, som er produkter utviklet spesielt for tørr og atopisk hud, og er meget godt egnet også for barn.

Er dere ikke i nærheten av såpe og vann kan hånddesinfeksjon erstatte håndvask. Ofte kan dette være vel så skånsomt for hendene. Pass på å velge en hånddesinfeksjon som også inneholder mykgjørende ingredienser, som bidrar til å unngå uttørring.

Smør godt

En hud som er utsatt for hyppig håndvask bør smøres med fuktighetskrem jevnlig. En krem vil mykgjøre, gi fukt og også bidra til å styrke hudbarrieren. Til sarte barnehender er det viktig å velge en håndkrem eller kroppskrem som er utviklet for å styrke hudbarrieren, og som er uten parfyme. Smør hendene godt inn morgen og kveld, og etter håndvask eller dusj og bad. Vi anbefaler kremen Miniderm, som har et høyt fettinnhold, og som er godt tolerert både av barn og voksne.

Eksem

Eksem er ofte et resultat av tørr hud, som gjerne skyldes hyppig kontakt med vann og uttørrende såpe. Også barn er utsatt for håndeksem, noe som kan være svært plagsomt. Som forebyggende tiltak er det derfor viktig med bruk av riktig vaskeprodukt og hyppig smøring, men har eksemet først kommet, kan det være hensiktsmessig å smøre hendene med et tynt lag med hydrokortison morgen og kveld, for å dempe plagene, og fremme sårtilhelingen. Barn under to år skal kun behandles etter anvisning fra lege.

Se alle kroppsprodukter til barn