Rosacea kan være en plagsom hudtilstand, med sensitivitet, rødhet og synlige blodkar. Men med riktig pleie, kan du bidra til å holde plagene i sjakk.

Rosacea er en kronisk betennelsestilstand i huden som kjennetegnes av rødme og synlige blodkar, og for noen også kviser. Plagene oppstår i hovedsak i kinnene, på panne og hake. Sykdommen rammer flere kvinner enn menn, og oppstår for de fleste i alderen mellom 30 og 50 år.

Ofte kan rosacea forveksles med akne, på grunn av kvisene. Men selv om kviser forekommer ved begge hudsykdommene, er de allikevel forskjellige, da hud med rosacea i hovedsak ikke opplever å få hudormer, og rødheten ofte er mer uttalt, gjerne i kombinasjon med følelsen av varme.

For veldig mange utløses plagene av triggere. Det vil si at det er eksterne faktorer som trigger sykdommen til å slå ut.

De vanligste triggerne er:

  • Sol
  • Alkohol
  • Sterk mat
  • Varme og kulde (temperatursvingninger)
  • Stress
  • Medisiner

4 typer

Det finnes fire undertyper av rosacea. Noen får veldig lette plager, mens andre kan få utbrudd som oppleves både plagsomme og sjenerende.

Subtype 1 kjennetegner en hud som lett rødmer, og kan føles varm. Huden kan bli sensitiv og overfølsom, og man kan etter hvert få mer vedvarende rødhet og synlige blodkar i huden.

Subtype 2 har samme forløp som subtype 1, men her dannes det i tillegg kviser i tillegg til det røde utslettet. På grunn av dette kan rosacea ofte feilbehandles fordi det forveksles med akne.

Subtype 3 oppstår i hovedsak hos eldre menn. Denne typen kjennetegnes av at nesen får en fortykket hud, slik at den blir større og ruglete. Denne tilstanden kalles rhinophyma.

Subtype 4 kalles okulær rosacea og angriper øynene, med irritasjon og rødhet. Det kan også oppstå betennelse på øyelokk og øyelokksrand.

Behandling av rosacea

Er du usikker på om du har rosacea er det viktig at du oppsøker lege for å få riktig diagnose. Det finnes både legemiddelkremer og tabletter som kan behandle sykdommen, men hva du trenger avhenger helt av diagnose og alvorlighetsgrad. Noen kan klare seg uten legemiddelbehandling, mens andre kan trenge medikamenter for å bli bedre.

Dette kan du gjøre selv

Tror, eller vet, du at du har rosacea vil det være lurt å gjøre en kartlegging av om det finnes triggere som utløser utbrudd. Blir det verre når du drikker alkohol spiser sterk mat, eller er i solen? Vær bevisst på dette og lag deg et bilde av hva som eventuelt får utbruddene dine til å komme. Opplever du at det er noen klare triggere, kan du forsøke å unngå disse. 

Det andre du bør være bevisst på er hvilke hudpleieprodukter du bruker. En hud med rosacea er sensitiv og følsom, og trenger milde produkter. Helst bør de være uten parfyme og utviklet for en hud med rødme. Produkter spesielt utviklet for rosaceahud/hud med rødme inneholder ingredienser som kan bidra til å roe ned irritasjon og rødhet. Det er også anbefalt alltid å bruke solfaktor på dagtid, da sykdommen for veldig mange kan trigges av sol. Husk at en dagkrem med solfaktor er supert å bruke i vinterhalvåret, mens en solkrem er nødvendig i tillegg til dagkrem i sommerhalvåret.