Det er kanskje ikke det mest spennende produktet på markedet, men det gir fantastiske resultater dersom du sliter med tett nese forårsaket av forkjølelse, tette bihuler, allergi eller graviditet. Er du plaget med såre og tørre nesevegger i tillegg finnes det en rekke kombinasjonsprodukter som lindrer godt.

Ulike konsentrasjoner av salt

Saltvannsløsninger kommer i ulike konsentrasjoner og her må vi inn i kjemiens verden. Den isotone saltvannsløsningen inneholder salt i konsentrasjoner 0,9% som er lik kroppens eget nivå. Det gjør at saltvannsløsningen ikke svir fordi den er forenlig med blod- og tårevæske. Skal du f.eks dryppe øynene med saltvann er det derfor viktig å bruke denne konsentrasjonen, hvis ikke kan det blir svært ubehagelig. For en fuktgivende, rensende effekt er denne konsentrasjonen super å bruke i nesen. Den skyller og renser nesen for støv, pollen, virus og bakterier på en skånsom måte uten å irritere neseveggene. Men den er ikke ideell dersom du er tett i nesen, da finnes andre og bedre alternativer. Hyperton saltvannsløsning har konsentrasjoner av salt som er høyere enn kroppens eget nivå. Dette fører til at væsken trekkes ut av de hovne slimhinnene og gjør denne løsningen ideell ved tett nese.

Isotone saltvannsløsninger

Disse skal altså brukes av dem som ønsker en skånsom rensing av nesen, f.eks for å skylle bort pollenstøv i allergisesongen.

Hypertone saltvannsløsninger

Er du veldig tett i nesen pga. forkjølelse, allergi eller graviditet er hypertone saltvannsløsninger fine å bruke.

Tørre og såre nesevegger

Mange sliter med såre og tørre nesevegger av ulike årsaker, men særlig ved bruk av tradisjonelle nesesprayer som Otrivin og Rhinox. I de tilfellene er det lurt å bruke en saltvannsspray som også inneholder lindrende og mykgjørende ingredienser som aloe vera og/eller dekspantenol.

Bihuleproblemer

Bihuleproblemer er veldig vanlig ved kraftige forkjølelser og er svært ubehagelig. Vanlige symptomer er trykk og smerter i hodet og omkring øynene, og noen får også følelsen av tannverk. Det hjelper å rense nesen og bihuler for sekret, og større volum med saltvannsløsning er en god behandling. Også som støttebehandling til slimhinneavsvellende nesespray.

Saltvann med methol for frisk følelse

Nesespray med menthol gir en oppfriskende følelse og er et godt supplement til de tradisjonelle sprayene. De kommer i kombinasjoner med både isoton og hyperton saltvannsløsning.