Har du opplevd å bli rød og irritert i huden, med kløe eller hevelser etter du har vært i solen? Da er det trolig soleksem du har fått.

Hva er soleksem?

Soleksem er en allergisk reaksjon utløst av sollys, og tilstanden kalles også for solallergi. Ved soleksem blir huden rød og varm, det kan klø, og huden kan også bli hoven. Årsaken er at UVA- og UVB-stråler skaper en reaksjon i huden som kroppen reagerer på, og dermed skaper en motreaksjon mot, og en betennelse oppstår. Soleksemet kan også trigges av en kombinasjon av sollyset og innholdsstoffer i produkter vi har smurt på huden.

Soleksemet kommer ikke alltid akutt etter soleksponering, men det kan gjøre det. I andre tilfeller kan det ta opp til to døgn før huden reagerer. Utslettet oppstår på de delene av huden som har vært direkte utsatt for sol, og utslettet blir som oftest veldig rødt, og gir kløe og/eller en brennende følselse. Det kan også oppstå små blemmer eller nupper i huden.

Årsaker

Man vet ikke nøyaktig årsaken til at soleksem oppstår, eller at noen er mer plaget enn andre. Men noen faktorer vet man kan trigge.

 • Lys hud er ofte mer utsatt. Men alle kan i utgangspunktet få soleksem.
 • Stoffer som gjør huden lysømfintlig er også en mulig årsak. Disse kan komme både fra hudpleieprodukter, eller gjennom legemidler. Spør oss om råd hvis du er usikker på om legemidler du bruker kan bidra til å gjøre huden solsensitiv.

Slik forebygger du soleksem

Hvis man først har opplevd å få soleksem, så er sjansen stor for at det skje igjen. Det viktigste du gjør er å smøre deg godt med solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Har du i utgangspunktet en lys og sensitiv hud er det viktig med høy solfaktor, og gjerne en mild solkrem uten parfyme, som ikke irriterer huden.

Å være forsiktig i solen, og la huden gradvis få tilvenne seg solstråler er også viktig i forebyggingen. Våren er høytid for soleksem, når huden ikke har vært utsatt for sol gjennom vinteren, og derfor er lite herdet.

Dette kan du gjøre selv

 • Begrens soling tidlig på våren og sommeren. La huden gradvis venne seg til sol.
 • Bruk solkrem med SPF 30 eller SPF 50, tilpasset sensitiv hud.
 • Ta pauser fra solen når den er på det sterkeste (mellom 12 og 15).
 • Bruk nok solkrem. De aller fleste bruker for liten mengde solkrem, og oppnår ikke den beskyttelsesgraden de trenger.
 • Prøv deg fram med ulike merker og finn en solkrem som passer deg og din hud. Det er ulikt hvordan huden reagerer, og noe som passer for én person. passer ikke nødvendigvis en annen.

Behandling av soleksem

Er uhellet først ute, og huden har fått en reaksjon er det noen ting du kan gjøre for å lindre plagene.

 • Kalde omslag kan føles godt på en kløende og varm hud. Bruk for eksempel våte, kalde håndklær og legg på de utsatte områdene.
 • Et aftersun-produkt kan også føles godt. Velg gjerne en kjølende gelvariant.
 • Er du plaget med kløe kan en kløende salve, som Xylocain, være lindrende.
 • Mild hydrokortison kan brukes på soleksemet morgen og kveld til eksemet er borte. Dette tar som regel ca 2-3 dager.
 • Unngå direkte sol til eksemet er borte
 • Bruker du hudpleieprodukter på huden kan du også vurdere å droppe disse når du vet du skal i solen, eller teste om det fungerer bedre ved å bytte merke.

Valg av solkrem

For å sikre en så god beskyttelse som mulig er det viktig å bruke høy nok solfaktor, SPF 30 eller høyere. Enkelte som lett får soleksem kan oppleve at solkrem med SPF 50 blir for «tett» på huden, noe som igjen kan bidra til å utløse soleksemet. Da kan det være lurt å teste SPF30 i stedet. Husk også at solkremer har ulike konsistenser. Velg en lett konsistens som gel eller spray hvis du synes kremer blir for fete. Prøv deg fram og se hva som passer huden din.

Huden i ansiktet har gjerne andre behov enn huden på kroppen. Velg solkrem som passer hudtypen din, og som du liker konsistensen på. En mild solkrem uten parfyme er et godt utgangspunkt for å minimere risikoen for reaksjoner.